Zbog “Dodikove” ikone Rusija je uradila nešto što NIJEDNA DRŽAVA NIKAD NIJE URADILA

Iz diplomatskih krugova poručuju da još nikada nisu doživjeli da jedna država vrati poklon državi koja joj je poklonila, posebno ne na ovaj način.

Riječ je naravno o sada već poznatoj ikoni, koju je Srpski član i Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u Istočnom Sarajevu, poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Dodik poklonio Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godine (FOTO)

Nakon 12 dana, Rusija je vratila poklon, a sinoć ju je donio ambasador BiH u Rusiji, Željko Samardžija.

Trenutno je smještena u sefu u kabinetu Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kako tvrde iz Dodikovog kabineta.

Od samog početka afere, postojale su razne varijante izjava na ovu temu. Dodikov savjetnik je u ovu priču uveo i novog lika, odnosno jednu cijelu porodicu, u čijem je vlasništvu bila pomenuta ikona, i koji su je željeli pokloniti Lavrovu, te je Dodik to učinio za njih. Trenutno je nemoguće saznati o kojoj je to porodici riječ.

Lavrov će vratiti BiH poklonjenu ikonu radi ispitivanja porekla - Svet -  Dnevni list Danas

Bilo kako bilo, Rusi su ikonu vratili, a prije 10-ak dana su i najavili da će vratiti ovaj poklon. Tada su izjavili i da će u ovaj slučaj biti uključen Interpol, a za sada o tome još nema nikakvih saznanja.
Iz Dodikovog kabineta su se oglasili i izjavili da su se obratili ambasadi Ukrajine u BiH, ali da za sada još nisu dobili nikakav dokaz da je ikona u njihovom vlasništvu, i da je to njihova kulturna baština.

Na pozadini ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu nalazi se žig ukrajinske državne komisije za popis imovine, koja je vršena do 1930. godine.

Pozlaćeni poklon! Lavrov od Dodika dobio ikonu koja je stara čak 300 godina  FOTO | BL Portal