Uskoro nova pravila za ulaz u Republiku Austriju

Dakle Austrija je prošle sedmice najavila da će od 19. maja 2021. godine primjenjivati nova pravila za ulazak u državu, koja bi pritom trebala biti usklađena s korona semaforom (kartom) Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC). U sljedećim danima Austrija će i zakonski prilagoditi propise vezane za ulazak u državu, potvrdili su iz Ministarstva zdravstva, a kontrolu ulaska će kao i dosad vršiti Ministarstvo unutarnjih poslova.

Za ulaz u Austriju će biti potrebna potvrda o cijepljenju ili potvrda da ste preboljeli koronavirus odnosno da posjedujete antitijela ili negativan test na koronavirus.

Ulaz iz zemalja koje na EDCD karti budu označene zelenom ili narančastom bojom bit će bez ikakvih ograničenja. Svi oni koji u Austriju budu ulazili iz zemalja koje su obojene svjetlocrvenom bojom karantenu će izbjeći posjedovanjem negativnog testa, potvrde o cijepljenju ili dokazom da su preboljeli koronavirus.

Karantenska obaveza ostat će na snazi samo za one koji u Austriju budu ulazi iz područja koja su obojena tamnocrvenom bojom. U tom slučaju karantena se može prekinuti nakon petog dana – negativnim testom. Na snazi će i dalje ostati važeći izuzetci poput diplomatskih putnika, radnika u zdravstvu itd.

EDCD će novu kartu ažurirati u ponoć.