Srbija : Uslovi ulaska za srpske i strane državljane

Dakle u cilju zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, osobama koje dolaze u Republiku Srbiju iz zemalja sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom ( iz svih zemalja sveta ) dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da imaju negativan RT-PCR test za SARS. CoV-2, izdan od strane referentnog laboratorija zemlje porijekla, ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja. Djeca do 12 godina uz roditelja mogu bez testa.

Ako postoji kašnjenje ulaska u Republiku Srbiju, što se ne može pripisati krivnji putnika, ali je posljedica vanjskog događaja koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti (kašnjenje leta, polazak autobusa, vlakova, itd.), tada test ne može biti stariji od 72 sata po ulasku u Republiku Srbiju.

Osobe koje dolaze iz Sjedinjenih Država prepoznaju se, pod istim uvjetima, s negativnim FIA testom brzog antigena umjesto negativnim RT-PCR testom .

Test nije potreban građanima Republike Srbije i stranim državljanima s uređenim prebivalištem u Republici Srbiji, koji dolaze iz: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore i Mađarske.

Također bez testa mogu građani Republike Srbije i strani državljani kojima je odobren privremeni boravak ili stalni boravak u Republici Srbiji koji su cijepljeni bilo gdje u svijetu (cijepljeni s dvije doze, ili s jednom dozom – ako su cijepljeni cjepivom AstraZeneca COVID -19 ) uz potvrdu.

Dakle, strancima još nije priznata potvrda ako su se cijepili van Srbije a srpskim državljanima je priznato cijepivo i van države.

Bez testa u Srbiju mogu državljani Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Mađarske, Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore kada u Republiku Srbiju ulaze iz onih država čiji su državljani.

Tranzit za strane državljane je dozvoljen ali je ograničen na period ne duži od 12 sati od trenutka ulaska na teritoriju Republike Srbije.