Hojs najavio nove promjene na granici sa Hrvatskom

Kako saznajemo ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs predložit će neke promjene koje bi vlada mogla usvojiti u srijedu.

Predložiti će da testiranje dvojnih vlasnika, školaraca, studenata i ostalih koji svakodnevno prelaze zapadnu granicu više neće biti obavezno. Prema njegovim riječima, u dobrih mjesec i pol testiranja pokazalo se da ne postoji velika opasnost da oni predstavljaju veliku opasnost od širenja infekcija.

Hojs nije elaborirao nikakve promjene režima na granici, ali je potvrdio da se medicinska struka savjetuje bi li jedna doza Astrazenece mogla biti dovoljna za prelazak granice. Onima koji su već jednom bili cijepljeni i kasnije preboljeli covid 19, druga doza cjepiva ne bi bila potrebna, pa bi se izjednačili s onima koji su primili dvije doze, objasnio je.

Prema Hojsovim riječima, ministri zdravstva s obje strane granice još uvijek intenzivno pregovaraju o ujedinjenju uvjeta za prelazak granice s Hrvatskom. Smatra da prema takvom sporazumu ne bi trebalo biti više rezervi, kao što je to bila hrvatska strana prije nekog vremena, sada kada se epidemiološka slika u Sloveniji u posljednje vrijeme poboljšava.

Popuštanje mjera za putovanje u treće zemlje nije spomenuo pa za sada nije poznato hoče li biti nekih promjena i po tom pitanju.

Detaljno o svemu u srijedu nakon sjedince slovenske Vlade.