Austrija prekida karantenu! Objavljen i datum ukidanja!

Dakle prema pisanju medija, iz Austrije ne stižu dobre vijesti vezane uz Hrvatsku. Iako je Hrvatska već spremna za dolazak turista, za sada ne možemo očekivati goste iz Austrije, piše Emedjimurje.

Tema inozemnih putovanja preplavila je austrijske medije koji se pitaju kuda mogu ići njihovi građani nakon dugoočekivanog 19. svibnja. Upravo tada će doći do ublažavanja ograničenja, ali i do općeg „otključavanja“ Austrije. S obzirom na to da će njihovi stanovnici ponovno moći slobodno putovati te pri povratku u zemlju neće morati u samoizolaciju, to vrijedi i za turiste koji putuju u ovu aplsku zemlju. Ipak, Hrvatska nije trenutno poželjna turistička destinacija za Austrijance, posebice one motorizirane.

Nije samo Hrvatska označena kao takva. Na tom popisu se navode i zemlje poput Francuske, Španjolske i Grčke koje još nisu na „zelenoj“ odnosno „narančastoj“ listi. Prema podacima na karti ECDC-a, za sada će u Austriju, nakon 19. svibnja, moći slobodno putovati i građani „zeleno“ i „narančasto“ obojenih zemlja, članica EU, među kojima su Finska, Island, Portugal i Malta.

Karantena se ukida i za putnike „svijetlo crveno“ obojenih zemalja, a za ulazak u Austriju morat će predočiti negativni korona test, potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da su preboljeli COVID-19. U toj se skupini zemalja trenutačno nalaze Belgija, Bugarska, Danska, Njemačka, Estonija, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Luxemburg, Norveška, Rumunjska, Slovačka i Češka.

Visokorizične zemlje su obojane „tamno crveno“, a na tom popisu su uz Hrvatsku, Francuska, Litva, Nizozemska, Poljska, Švedska, Slovenija, Španjolska, Mađarska i Cipar. Ako je suditi po trenutnoj situaciji, stanovnici navedenih zemalja morat će nakon 19. svibnja pri ulazu u Austriju predočiti negativan korona test, potvrdu o cijepljenju, ili potvrdu da su preboljeli zarazu koronavirusom. Isto tako, morat će ići i u obveznu desetodnevnu karantenu, koju je moguće prekinuti negativnim testom i to tek peti dan samoizolacije. Valja imati na umu da se dan ulaska u zemlju računa kao nulti dan.