Austrija: Ovo su konkretna pravila koja će vrijediti od 19. maja

Dakle prije nekoliko sedmica austrijska Vlada objavila je kako će otvoriti mnoge sfere društvenog života od 19. maja 2021. godine. Pojedini austrijski mediji su objavili prijedlog uredbe koji će vrijediti od tog datuma.

Najbitnije je spomenuti kako će biti potreban ILI “ulazni test” ILI dokaz o cijepljenju ILI dokaz o preboljeljenju koronavirusu ILI dokaz da osoba ima antitijela.

PRC testovi i testovi grgljanjem – vrijede 72 sata.

Za slobodu je potrebno slijedeće:

Antigen testovi – vrijede 48 sati
Antigen samotestovi – vrijede 24 sata
Dokaz o cijepljenju – vrijedi najmanje 22 dana nakon prve doze i najviše do tri mjeseca, najviše do devet mjeseci nakon druge doze
Dokaz o preboljeloj bolesti – ne stariji od šest mjeseci
Dokaz o antitijelima – ne stariji od tri mjeseca
Ostaju mjere obaveznog razmaka od dva metra i nošenja zaštitne FFP2 maske u zatvorenom prostoru.

Što vrijedi u ugostiteljstvu?

Unutrašnjost: najviše četiri osobe za stolom uz najviše šestero djece iz različitih kućanstava

Terase: najviše deset osoba uz najviše desetero djece za stolom
Između grupa obavezan razmak od dva metra

Radno vrijeme do 22 sata – pokrajine mogu donositi svoje odluke o kraju radnog vremena.

Zabrana konzumiranja pića i hrane 50 metara u krugu ugostiteljskog objekta nakon radnog vremena (od 22h do 5h)

Što vrijedi na radnom mjestu?

Generalno vrijedi obaveza razmaka i nošenja zaštitne maske. Masku ne moraju nositi osobe koje nisu u direktnom fizičkom kontaktu i koje štiti npr. zaštitni plexiglass. Obavezan je test za učitelje, profesore, zaposlenike logistike u skladištima, zaposlenike s izravnim kontaktom s kupcima te osobe uključene u stranački promet. Testovi vrijede sedam dana.

Što vrijedi u ostalim sferama?

Sportske ustanove: jedan sportaš na 20 četvornih metara (fitnes centri i zatvorene dvorane), obavezna maska osim tijekom sportske aktivnosti i tuširanja, najviše 100 ljudi u zatvorenom i 200 na otvorenom.

Zabavni parkovi, bazeni, škole plesa, dječja igrališta, zoološki i botanički vrtovi: jedna osoba na 20m2, obavezan test samo u slučaju dužeg kontakta s ljudima.

Starački domovi: dozvoljena tri posjetitelja dnevno uz obavezu zaštitne FFP2 maske.

Privatna okupljanja: između 22 i 5 sati ujutro dozvoljeno okupljanje četiri osobe iz neograničenog broja kućanstava, uz šestero djece

Veći događaji: do 1.500 posjetitelja u zatvorenom, do 3.000 posjetitelja na otvorenom. Najviše je dozvoljeno 50 posto kapaciteta. Posjetitelji moraju biti imati gore spomenute dokaze te držati razmak od drugih ili između grupa
Škole: otvaraju od 17. maja, djeca do 14. godine ne moraju nositi FFP2 masku, ali su obavezni nositi običnu zaštitnu masku
Trudnice mogu nositi običnu zaštitnu masku.

Obavezni razmak ne vrijedi u zrakoplovima, pod vodom i za osobe koje djelomično žive u istom kućanstvu

Gdje je sve obavezna registracija?

Registracija posjetitelja i gostiju je obavezna u ugostiteljstvu, u hotelima, zabavnim objektima, na događajima, sajmovima i u radu s mladima u slučaju da će se osoba zadržati duže od 15 minuta. Obavezne su informacije imena i prezimena, broj telefona i/li adresa elektronske pošte. Nakon 28 dana se podaci moraju ukloniti. Za događaje na otvorenom nema obavezne registracije.