AKO ŽELITE DA VAM CVIJEĆE BUDE ZDRAVO: DODAJTE PO 1 KAŠIKU OVOG ZAČINA I GLEDAJTE ŠTA ĆE SE DESITI!

Dakle jedna stavr koja je zajednička za skoro sve ljude koji žive na balkanu jeste to da su kućne biljke ili cvijeće uvijek prisutni i svakoj kući, koje daju neku određenu i posebnu atmosferu, a kuću i dom čini toplijim i lijepim.

Međutim, neki ljudi se žale kako njihovo civjeće neće da cvjeta i da ne uspjeva, a kako biste svom cvijeću pomogli da cvjeta i da bude lijepo možete mu pomoći tako što ćete u njega da dodate samo jedan začin.

Takođe riječ je o cimetu, a on sam po sebi je jako dobar za vaše biljke, ali potrebno je da raspoznate i trenutke i situacije u kojima biste ga mogli koristiti.

Naime, ukoliko se primjetili da se u vašoj skasiji u kojoj se nalazi cvijet pojavile gljivice, onda soma šreko gljivca pospite cimet, i to će ih unisštiti u potpunosti.

Odustanite od korištenja raznih hemikalija koje mogu samo da oštete vaš cvijet, ali morate da znate da ne smijete da ga stavite na list ili cvijet nego samo na zemlju, jer je on mnogo jak začin, a neke biljke ga ne mogu podnijeti upravo zbog te njegove jačine.

Naime, isto tako ukoliko cimet dodate u zemlju u kojoj je posađen cvijet, on dovodi do rasta korijena biljke, ali isto tako ii sam po sebi spriječava razvoj raznih bolesti i nfekcija, pa je se on pokazao veoma učnikovitim ukoliko imate orhideje.

Cimet je pored toga poznat i kao veoma korisno sredstvo za uklanjanje mrava i dovoljno se samo da ga pospete po putu po kojem se mravi kreću, a sam miris cimeta će da ih odbije jer oni ga ne podnose.

On ne tjera samo mrave nego i ostale bube i insekte, tako da bi bilo jako dobro da ovaj začin imate u svom domu, što zbog biljaka , tako i zbog vašeg zdravlja jer je poznato da on ima veoma ljekovito dejstvo, ali ćemo o tome neki naredni put.